Uitleg voor wanneer uw kind naar speltherapie gaat


Soms voel je je raar, of klein…soms doe je dingen die anderen vervelend vinden, zonder dat je begrijpt waarom. Soms maakt iets je tegelijk bang en blij en soms gebeurt er iets naars. Je wordt bijvoorbeeld gepest, of je ouders zijn gescheiden of er is iemand die belangrijk voor je was overleden. Gevoelens en gedachten kunnen in de knoop zitten. Zo hard dat je zelf niet meer goed weet hoe je je voelt en wat je allemaal denkt en doet. Gevoelens en gedachten begrijpen is best moeilijk.


Je ouders of bijvoorbeeld je juf merken vaak wel dat er iets met je is, ze willen je helpen. Je wil er wel over praten, maar je weet niet met wie. Of misschien kun je er niet over praten. Dan kan het zijn dat ze iemand gaan zoeken die jou kan helpen, bijvoorbeeld een speltherapeut. Een speltherapeut is iemand die kinderen helpt. Je mag bij de speltherapeut spelen, tekenen, knutselen en praten. Je mag zelf kiezen wat je wilt. De speltherapeut kijkt of speelt mee, ze vindt het belangrijk om te zien wat jij speelt en zegt. De speltherapeut praat ook met je ouders of andere mensen die voor je zorgen. Ze willen graag weten hoe het met je gaat en hoe ze jou kunnen helpen. Je zult merken dat je je na een tijdje prettiger gaat voelen: want spelen, tekenen en praten helpt.


Als jij je weer fijn voelt en als iedereen vindt dat de speltherapie niet meer nodig is, nemen we weer afscheid van elkaar.